Burnout: mij overkomt het niet!

Als het werk teveel wordt

Heb je last van slapeloosheid? Pieker je dan over je werk? Blijft het werk in je hoofd zitten? Moet je je regelmatig een paar dagen ziek melden omdat werken je teveel is? Ben je snel geïrriteerd? Voel je je bijna altijd moe?

Plezier in je werk

Je kunt je werkwijze zo veranderen dat je weer met plezier en ontspannen aan de slag gaat. Je kunt leren om open te communiceren en belemmerende gedachten en overtuigingen om te zetten in stimulerende.

Hoe burnout kan ontstaan

Iedereen voelt zich af en toe gespannen. Sterker nog, we hebben een zekere mate van stress nodig om te kunnen functioneren en presteren. Deze ‘gezonde stress’ kan soms overgaan in ‘ongezonde stress’.

Omstandigheden die stress kunnen veroorzaken zijn:

  • Voortdurend terugkerende ‘kleine’ bronnen van irritaties op het werk of privé die allerlei stressreacties tot gevolg kunnen hebben
  • Chronische belasting, bijvoorbeeld intensieve zorgtaken naast het werk of teveel (vrijwilligers)werk
  • Ingrijpende gebeurtenissen zoals de geboorte van een kind, een echtscheiding, een ernstige ziekte of een sterfgeval in de naaste omgeving

Natuurlijk hebben deze stressveroorzakers lang niet altijd ernstige gevolgen. Sommige mensen functioneren juist optimaal bij complexe problemen en uitdagingen. Ook kan je in bepaalde situaties meer of juist minder stress verdragen. Mensen kunnen op tijd aan de bel trekken en de bronnen van stress aanpakken, het rustiger aan doen, hulp zoeken. Soms laat je te lang een stressvolle situatie bestaan en ga je door met je taken uit een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Teveel stress gedurende een te lange tijd kan echter burnout tot gevolg hebben.

Stressveroorzakers op het werk kunnen zijn:

  • overbelasting
  • onderbelasting
  • onduidelijkheid in functie en/of taken
  • teveel verantwoordelijkheid
  • conflicten, relatieverstoorders
  • onzekerheid over de toekomst

Waar zit bij jou het probleem?

Iedereen kan in een dergelijke situatie terecht komen. Welke risicofactoren spelen in jouw werk een rol? Heb je geprobeerd hier verandering in te brengen? Wat was het resultaat? Met een eenvoudige test kun je nagaan hoe het zit met jouw stress. Op mijn site vind je een link naar een burnout-test.

Coachingstraject

Als je er zelf niet uitkomt, kun je een coachingstraject volgen. Aan het eind hiervan ga je zelfbewust en energiek aan weer aan de slag.

Voor meer informatie: neem contact op: info@anagram-loopbaanadvies.nl

Verder Lezen?

Het boek ‘Hoe gaat het met u?’ geeft inzicht in stressveroorzaker en de manier waarop je ze aan kunt pakken.
Petri. C; e.a.: Hoe gaat het met u?. Zaltbommel: Uitgeverij Thema, 2001.

© 2007 Dorothé Pietersma