Hoe weet ik wat ik wil?

De laatste tijd kloppen regelmatig jonge mensen bij mij aan die door de crisis werkloos zijn geworden. Het gaat hier om talentvolle twintigers en dertigers die aan het begin van hun carrière staan. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze een brede interesse hebben, hoog opgeleid zijn, een bewust en actief leven leiden, maar niet weten wat ze willen op het gebied van (ander) werk.

Ondanks de crisis lukt het hen meestal om tijdens het traject een baan te vinden die bij hen past. Hieronder staat een aantal manieren die hen hielpen werk te vinden en succesvol te solliciteren.

Tien tips om uit te zoeken wat je werkelijk wilt

  • Bekijk diverse vacatures, ook die van banen waar je geen interesse voor hebt, en streep daarin aan welke aspecten van de inhoud van de functie of van het gevraagde profiel je aanspreken. Zo krijg je zicht op welke taken jij leuk vindt om te doen en kun je je eigen profiel samenstellen.
  • Maak de test carrière-ankers. Deze test laat zien welke waarden voor jou belangrijk zijn bij je werk. Hier vind je een link naar deze test.
  • Maak een lijst van 10 wensberoepen. Denk hier niet te lang over na. Het hoeven niet perse realistische of haalbare beroepen te zijn. Bekijk de lijst, maak eventueel een top 3, en noteer per beroep wat je er leuk aan lijkt, welke kwaliteiten je hiervoor in huis hebt, en hoe een ideale werkdag eruit zou zien.
  • Vervolgens kun je kijken naar de informatie die je hebt gekregen uit punt 1 en 2. Welk wensberoep past hier het beste bij? Selecteer één of maximaal drie wensberoepen die je nader gaat onderzoeken.
  • Een bron van onderzoek is natuurlijk het internet. Je kunt bedrijven of instellingen bij jou in de buurt zoeken en kijken of er vacatures zijn. Je kunt open sollicitaties schrijven.
  • Het spannendst en meest effectief is echter om gebruik te maken van je netwerk of dit uit te breiden. Denk na of je iemand kent bij een bedrijf waar jij zou willen werken. Benader deze mensen en vraag of ze je kunnen helpen bij je zoektocht naar werk. Die hulp kan variëren van een tip geven als er een vacature komt tot jou introduceren bij een leidinggevende of iemand van personeelszaken.
  • Probeer op deze manier bij een aantal bedrijven binnen te komen. Dit hoeft niet alleen als er een vacature is. Je kunt een oriënterend gesprek aangaan over de mogelijkheden in de nabije toekomst. Zo zorg je ervoor dat je een bekende wordt bij het bedrijf. Ook voor het bedrijf zit hier een voordeel aan. Op deze manier wordt een pool van belangstellenden opgebouwd die men uit kan nodigen zodra er een vacature is.
  • Misschien vind je het eng om mensen te benaderen en stel je je hierin terughoudend op. Bedenk dan dat de meeste mensen het leuk vinden om anderen te helpen. Zou jij niet hetzelfde voor iemand anders willen doen? Als je het lef en de discipline opbrengt om zo te werk te gaan, zal het je steeds makkelijker afgaan en zul je er zelfs plezier in krijgen!
  • Beloon jezelf voor de pogingen die je doet je netwerk te ontwikkelen. Niet alleen als je resultaat behaalt maar ook voor het feit dat je je best doet.
  • Als je geholpen wilt worden bij de uitvoering van deze tips, neem dan contact op met Anagram voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

© 2009 Dorothé Pietersma