Je werk niet meer leuk?

Wat je kunt doen als je je werk niet meer leuk vindt

Je werkt zeven jaar in dezelfde functie en dan begint het te kriebelen. Is dit het nou? Je voelt geen uitdaging meer, het enthousiasme is weg. Je ergert je aan collega’s en aan de routine waarin je zit. Op papier ziet je functie er interessant uit maar in de praktijk word je opgeslokt door de waan van alledag: vergaderingen, bureaucratie, lastige klanten…..

Tijd voor actie

Herken je dit? Dan is het tijd voor actie. Je kunt leren om je werk weer met plezier te doen. Of je waagt de sprong en zoekt een nieuwe werkomgeving. Ik geef je hierbij wat ideeën wat je in dit geval concreet zou kunnen doen.

1. Zeg ja tegen vervelende taken

Als je langere tijd ergens werkt, kunnen er ongemerkt patronen ontstaan die teveel energie vragen. Een van de energievreters is dat je je innerlijk verzet tegen bepaald werk. Misschien vind je sommige taken niet interessant, of je denkt dat ze niet bij jouw functie passen. Verzet hiertegen kost energie en kan veel stress geven.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven: Als trajectbegeleider in het volwassenonderwijs voelde ik me enige jaren geleden overspoeld door het administratieve werk dat erbij kwam kijken. Mijn kerntaak was het begeleiden van deelnemers maar het leek of ik een administratieve functie had, zoveel tijd nam het registreren en rapporteren in beslag. In het contact met deelnemers voelde ik me gejaagd waardoor ik niet met aandacht naar hun problemen luisterde. Dit bezorgde me een schuldgevoel en verhoogde voor mij de werkstress.

Toen ik mij daarover beklaagde bij een vriend zei hij: “Concentreer je op het werk dat je zo vervelend vindt en probeer het zo goed en nauwkeurig mogelijk te doen”. Dat was natuurlijk niet wat ik wilde horen. Hij legde uit dat verzet tegen bepaald werk meer energie kost dan gewoon doen wat je moet doen zonder er een waardeoordeel op te plakken. Hij kreeg gelijk. Toen ik zijn advies opvolgde, kreeg ik zelfs plezier in mijn administratieve taken! Hierdoor kon ik ook weer met aandacht de deelnemers begeleiden.

2. Doe alles meteen

Taken voor je uitschuiven kan ook zo’n energievreter zijn. Kijk eens kritisch naar je manier van werken. Ben jij iemand die moeilijke zaken uitstelt? Of die makkelijk werk als saai ervaart en dat zo lang mogelijk laat liggen? Gun je jezelf de leuke klussen niet? Ook hier geldt: het oordeel (‘moeilijk’,‘saai’ of ‘dat verdien ik niet’) maakt dat je bepaalde werkzaamheden niet verricht. De stapel ‘te doen’ op je bureau – en in je hoofd – groeit gestaag. Dit alles bij elkaar kost waarschijnlijk meer energie dan gedisciplineerd de diverse taken af te handelen.

3. Weten wat je wilt

Maar natuurlijk kan het zijn dat je toch merkt dat je toe bent aan een nieuwe stap in de carrière en van baan wil veranderen. Wat kun je doen om zeker te zijn dat dit zo is? Zet voor jezelf eens op een rij wat jij belangrijk vindt aan werken. Wat maakt dat jij (weer) met plezier naar je werk gaat? Misschien is dat samenwerking, een specialist zijn, weten wat je elke dag moet doen, of juist regelmatig voor verrassingen komen te staan. Onderwerp je huidige functie aan een onderzoek. Komt hierin aan bod wat jij belangrijk vindt? En zo nee, kun je hier verandering in aanbrengen? Op mijn site vind je een link naar een test waar je deze zogenaamde carrière-ankers mee kunt onderzoeken.

4. Bepaal je strategie

Als je je werk niet leuk meer vindt, kan het zijn dat je eerst eens naar je eigen houding moet gaan kijken. Helpt dat niet voldoende, dan is het een idee om te onderzoeken of je niet een nieuwe baan zou moeten zoeken. Je weet dan in ieder geval zeker dat je er goed over nagedacht hebt!

© 2007 Dorothé Pietersma