Solliciteren

Solliciteer je regelmatig op interessante vacatures maar…

  • krijg je vaak niet eens een reactie op je brief?
  • ben je een van de zoveel sollicitanten?
  • kiest een werkgever altijd iemand die jonger is, meer ervaring heeft, bekend is bij het bedrijf…

Waarom is je netwerk belangrijk?

Veel werkzoekenden zullen zich in het bovenstaande herkennen. Wist je dat de meeste mensen werk vinden via iemand die ze kennen? Ook word je sneller aangenomen bij een bedrijf waar je al bekend bent. De kans dat je een baan krijgt met behulp van je netwerk is vele malen groter dan als je het probeert door middel van open sollicitaties of reageert op vacatures.

Tips om je netwerk in kaart te brengen en te gebruiken!

  • Maak een lijst van al je bekenden die betaald werk doen. Die lijst is wellicht langer dan je denkt! Het kan gaan om vrienden, familie en kennissen, mensen die je kent via vrijwilligerswerk, andere activiteiten of de school van je kinderen…
  • Noteer waar iedereen werkt en selecteer de bedrijven en instellingen die voor jou interessant zijn en waar, zo blijkt nu, je al iemand kent.
  • En nu komt een spannende stap: benader deze mensen en zeg dat je werk zoekt. Vraag of ze je hierbij kunnen helpen. Die hulp kan variëren van een tip geven als er een vacature komt tot jou introduceren bij een leidinggevende of iemand van personeelszaken.
  • Probeer op deze manier bij een aantal bedrijven binnen te komen. Dit hoeft niet alleen als er een vacature is. Je kunt een oriënterend gesprek aangaan over de mogelijkheden in de nabije toekomst. Zo zorg je ervoor dat je een bekende wordt bij het bedrijf. Ook voor het bedrijf zit hier een voordeel aan. Op deze manier wordt een pool van belangstellenden opgebouwd die men uit kan nodigen zodra er een vacature is.
  • Misschien vind je het eng om mensen te benaderen en stel je je hierin terughoudend op. Bedenk dan dat de meeste mensen het leuk vinden om anderen te helpen. Zou jij niet hetzelfde voor iemand anders willen doen? Als je het lef en de discipline opbrengt om zo te werk te gaan, zal het je steeds makkelijker afgaan en zul je er zelfs plezier in krijgen!
  • Beloon jezelf voor de pogingen die je doet je netwerk te ontwikkelen. Niet alleen als je resultaat behaalt maar ook voor het feit dat je je best doet!

© 2008 Dorothé Pietersma